Thursday, 16 October 2014

Makanan Pertama Bayi 6 Bulan : Puri Avocado

Assalamu'alaikum my followers n frenzzz yang singgah2 tu.....hehhe

18hb nti Muhammad Rayyan Zafran genap 6 bulan..tp..nurse kte blh start bg mkn 15hb...heheh...

Mula2 tu..dlm hati kate..xpe la biarlah gnap2 6 bln bru mkn..tapiiiii bile tarikh tu makin dekat..makin EXCITED tersangat la ummi Rayyan ni...

Fyi, blnder baby bullet tu ira dah beli lama hokay kt LAZADA..ade offer tym tu..RM79 kot msa tu..Rayyan msa tu baru 4 months klu x silap..

*ni la Baby Bullet tu*
(tapi kan masa buat puri tu guna blender biase je...sbb blender ni tggal kt rumah ira)


Ira pon google2 la resepi2 puri ni...1st question: NAK BAGI MAKAN APA???

last2 ira decide nk buatkan Rayyan PURI AVOCADO...so 13hb ira g beli la avocado ni...yg dh masak ranum...harga sebiji RM5.99..1st tym hokay ira beli buah ni..xpnah2 beli..tetibe utk Rayyan ummi belikan...

14hb malam..lpas tidokan Rayyan, ira pon dgn semangat yg berkobar2 buatkan puri avocado..

PURI AVOCADO

1. Buah Avocado ni..belah dua (make sure yg dh masak ok..color dia ala2 gelap mcm dlm gmbar tu)
2. Kluakan isi buah ni (lembut je isi dia)
3. Lenyek2an / blend buah ni utk dptkan puri yg halus...ira campur air sket...
4. Puri siap

*Puri Avocado*

Oh ye..lupa nk habaq...bile dpat 1 mangkuk ni...takkan nk bg baby hangpa makan semangkuk kan...awal2 tu bg 2 table spoon pon dh ok..

so yg lebih tu..ira tuang dlm ice cube tray tu...(ira nye bentuk bunga..lupa nk amek gmbr)..so bile nk mkn...ira kluarkan 4 cube (lbh kurang mcm 2 tbl spoon la) puri avocado tu n cairkan..

Semalam (15/10/2014) mil ira kate Rayyan makan abes...YES !!! Alhamdulillah ummi berjaya !

Ok..to new mommies out there....silalah mencuba....next is... banana puree ..or apple maybe...or mango...tengokla buah ape nti yg ira jumpa...hahaha OH !! betik pon ok jugak kan... ^_^

2 comments:

  1. memula anak nak makan ni, memang excited. tgk ler nnti dah besar sikit plak. :D

    ReplyDelete
  2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete