Friday, 22 August 2014

Strawberry SmoothiE

Assalamu'alaikum semua...

Semalam nk wat Strawberry Smoooothieee ...akhirnya jadi la kot... ^_^

Jom nk kongsi sket...mula2 sediakan

Bahan-bahan:
1. Strawberry
2. Vanilla Ice-Cream
3. Full Cream Milk (low fat pon boleh)

Cara-cara:

1. first, belah dua strawberry tu...so nti nk blend, senang cket


2. then masukkan vanilla ice-cream..ikot suka lah bnyk mana..and blh masukkan full cream milk jugak... (tp ira xde full cream milk..so ira boh air masak je cket...hehhe)


3. Blend la segala2 yg ade dlm you all nye blender tu...hehehe TARAAA !!!! dah jadik..


ermmm...sedaaaapppp !!!!

Selamat mencube u olls!! bye bye....



Tuesday, 19 August 2014

di mAna kAki ku MeLanGkah seMasa PregGy

Assalamu'alaikum kawan2..

cite pasal tajuk entry kali ni...mcm bnyk je lokasi yg ira pegi kan..termasuk la g knduri kawen kengkawan n g course...hehehe...sbnanrye x bnyk mana pon jalan2..moh tgk gmbr kt bwah ni..

ni msa kami g annual dinner opis..kt One World Hotel

Date taken: 21/09/2013

ni plak di Gold Cost Morib..beli voucher kt Groupon..amek pakej birthday

Date taken: 08/12/2013

haa...ni msa ira ade course (x ingat hotel mana)

Date taken: 17/12/2013

yg ni plak ira g knduri kawen dak opis..Nabila nama nye...tp ira g belah husband dia..sbb dkat cket..

Date taken: 21/12/2013

pastu..kami g penang plak..anak buah enAsben kawen..alang2 nginap la semalam kt sana


Date taken:04/01/2014

Date taken:05/01/2014

then family enAsben wat trip to Bukit Tinggi, Indonesia..masa ni dh 7bln kot..sbb ira kna dpt surat dr Dr. dlu...
Date taken:10/01/2014

Date taken:11/01/2014

haa....eyh ni bukan baby ira tau!!! ni msa ira g knduri kawan blog kita afasz..dia wat aqiqah anak dia, Umaira Solehah
Date taken:25/01/2014

okeyh ni kt genting plak...kami g dgn kawan2..ade dlm 4 couple la...together2 dgn anak2 mereka...


Date taken:08/03/2014

okeyh...ni je yg dpt captured..mungkin ade lg yg ira ter-missed nk amek..yg sebenarnye..RINDU MASA2 PREGNANT!!











Wednesday, 13 August 2014

Welcome son..to your nEw WorLd !!

Assalamu'alaikum to all my frenzzzz....

Hari ni nye entry nak cerite psal pengalaman ira msa nk melahirkan MUHAMMAD RAYYAN ZAFRAN ...msti ade yg tak tau ira ni normal ke cesarean delivery kan...kan...kan....

My due date: 19 April 2014 (Sabtu) - 40weeks

17 April 2014

Masa ira dtg check-up on 17/4 tu..Dr.SIti soh cek CTG sbb tym tu dh open 2cm (kalau xsilap ira lah~)

*~nangis ni sebab hiba..wat CTG sorang2..enAsben xdpat cuti~*

msa tgh wat CTG tu..nurse tnya...
nurse: sakit x..?
ira: sakit ape?
nurse: ade rsa contraction x? ni kerap contraction awk ni..
ira: ntah..xde rsa sakit pon..rsa baby gerak je la nurse..

pas tu g balik bilik Dr.Siti..."ha contraction u ni dah regular, every 4minit ni...ok sok la ye awak bersalin..toksah tggu2 lg..sok datang ye.."-Dr. Siti
(ade lg ayt lain dia ckp tp xingt dh)

*~result CTG sy..line atas tu hear beat baby, yg bawah tu la contraction graph nye~*


btl ke ira kna bsalin esok ni..? seriyes ??? apesal xrsa sakit2 nk bersalin mcm org lain..? boleh lari2 lg ni...kaki je pon yg bengkak...

18 April 2014

Pagi tu jumpa Dr. dulu utk cek bukaan..ok cek2 dh 4cm..dalam 1030AM cemtu masuk labour room..msa tu nurse dtg bg masuk ubat montot kasi buang semua...pastu dia masukkan plak tiub kat saluran kencing utk pastikan pundi kncing kosong..TAKOTTT HOKAY!!! but nsb baik nurse tu buat ok2 je..so xla rsa sakit mna..Alhamdulillah...

*~dah masuk labour room~*

xlama lpas tu Dr. dtg cek lg dh 5cm...then Dr. pchkan waterbag sy...bedebushhhh!!!~ kluar air..hehhe

Dlm kol 1230 Dr. bius masukkan 1st epidural (owh CHOP! Dr. Siti sarankan sy amek epidural sbb dia tgk sy ni mcm xtahan sakit..sbb msa cek bukaan tu pon Dr. kate sy dok angkt montot je..)"-_-
msa ni contraction mmg kuat tp sy x rsa sbb amek ubat ni ler..

Pastu dh abes 1st epidural..nurse cek baru 6-7cm cmtu..huh..LAMA lg ke nk bersalin ni...?? then nurse refill epidural...tp kali ke2 nye epidural mcm x efek sgt (ira diberitahu klu guna ubt ni..akn rsa sket je tym dh btul2 nk bsalin nanti utk bolehkan kite PUSH kan)

ok sy dh rsa contraction cket..ingtkan dh nk besalin..tp blum lg..mkin lama makin kuat plak contraction ni..smpai la dh x tahan sgt...dorang suroh ira sedut gas...TAPI XDE KESAN APE2 PON...nangis2 paggil Dr. dgn nurse... enAsben pon dh xtau nk buat ape...tp syukurlah enAsben masih ade disisi..

Dr.pon cek la..masa tu dh bukak 8cm mmg SAKIT SANGAT2..huhu

Abes limit kol 10mlm, Dr. kate terpksa csr if bby stil x klua jugak...msa tu la rsa masa ni begerak sgt la SLOW...kol 930mlm dh pggil Dr. lg skali..sy nk csr cepat sebab xtahan dah (btl Dr. tu kate sy xtahan sakit~hehe)

so..disebabkan EMERGENCY CESAR...nk pggil Dr. on-call bgai2 alih2 kol 10PM jgk ira masuk OT room..msa tu enAsben xleh masuk dh..woo~woo~ cedey je

bila nk csr kna bius half body..., Dr. yg nk bius tu kate "patutla patient sakit..ubat x masuk..." -ubat yg refill tu xmasuk..kenapa?
...sebab msa ats katil labour room tu..nurse dgn Dr. soh try mngiring ke kanan..kjap tu mengiring ke kiri plak..nk kasi baby ira turun masuk laluan...mungkin disebabkan itu la ubat tu tak masuk...

So bila dh bius half body..mmg LEGA SANGAT2 sbb x rsa sakit dh..so cEsAr pon dijalankan..

Dlm 1045PM baby ira selamat dikeluarkan dari rahim ini...maka dengarlah tangisan putera sulong kami bergema (xla berema sgt pon :P) dalam bilik OT tu...hehe..

mengigil2 jgk badan ni bile masuk ubt bius + morfin tu...smpai selesai semua pon masih shaking lg..

WHY?? KENAPA X BOLEH NORMAL DELIVERY? KENAPA BABY X MASUK LALUAN?

Masa nk kelua kan baby tu..Dr. Siti kna tekan perut ira dari ats..SEBAB tali pusat tu BELIT TANGAN & KAKI BABY..so sebab tu baby xleh nak turun..

Bgitula lebih kurang ceritanya...Alhamdulillah akhirnya kedua2nya selamat...

SYUKUR PADA ALLAH KERANA MASIH BERI KESEMPATAN PADA IRA UNTUK TENGOK ANAK YG DIKANDUNGKAN SELAMA 39WKS 29DYS (lg 1 hari genap 40wks)

Semoga ira & enAsben sentiasa berusaha untuk menjadi ibu bapa yang baik kpd anak kami...insyaAllah..

*~Baby Rayyan pada keesokkan paginye~*
Weight: 3.02kg
Date delivered: 18 April 2014
Time delivered: 1045PM

Tuesday, 12 August 2014

Anugerah Terindah...

Assalamu'alaikum semua... & Salam sejahtera..

lamanye rasa x menaip...maaf ye rakan2 followers sekalian...pembawakan yg mengheret sy untuk tidak menaip... >_<

so...post hari ni..mestila ade kaitan dgn tajuk post kan..hehe...ira BERSYUKUR..ALHAMDULILLAH sangat2 pada ALLAH SWT sebab bg ira peluang utk jadi seorang UMMI..dan bg enAsben peluang jadi seorang ABAH

memang anugerah yang paling TERINDAH dengan lahirnya putera kami..momment2 yg sangat bahagia dengan kehadiran anak comel ini...

sekarang anak ni dh berusia 3bln ++ nama dia MUHAMMAD RAYYAN ZAFRAN BIN ZULFADLI..

InsyaAllah klau ade msa terluang lg nti ira citer2 flashback yg berlaku sebelum ni..hehhe (tu pon kalau ingt lg~~) >_< Jom layan gambar2 putera kami dulu..

||
||
||
||
||
V

*~My lil' prince~*

*~Rayyan in Kurta~*

*~Rayyan in action~*

OK..cukupla wat msa ni kan...if ade kelapangan masa..ira story lg...

Assalamu'alaikum....




Monday, 7 October 2013

Farewell en. aSbEn

Assalamu'alaikum semua....

lama kan ira x post story...sorry la asyik penat aje....ok la seperti yg kawan2 baca tajuk entry ira kali ni...kitorang celebrate farewell en asben kat PENANG!!....

skang asben ira dh tuka tmpat keje...so opiz lama dia x smpat wat farewell utk dia masa last day ari tuh.....so belated farewell la..hehehe...

ok jom layan beberapa gmbar kt bwh ni...xreti la nk cite pnjang2 dh..dh lama x pegang keyboard ni..heheh...klu rajin nti ira cite Trip kami to Penang ye....ok layaannnnnn...


**hurmm..ni masa pemberian cenderahati utk en. asben dr pihak oPiz..yg bg tu..encik yg bju itam tu...(a.k.a x-boss dia la) yg lain2 tu semua x-oPizmate..(w/pun ade yg xdpat follow)**



**thumbs-up !!**



Monday, 19 August 2013

Semua disebabkan PETAI !!

Assalamu'alaikum kawan2..!! masih dlm mood raya ke..??heheh...

Nak tau cerita x...??? kalau nk tau bacalah...kalau x nak tau...lantak korang ler... =P

Sabtu, 17/08/2013 - ira and family belah en asben pergi menghantar rombongan meminang bg pihak anak buah en asben di Tapah..Alhamdulillah majlis berjalan lancar...alang2 dah sampai Perak, kami plan nk g melawat sepupu en asben di Ipoh..

dalam perjalanan kami ke rumah pihak perempuan (Tapah)...kitorang nampak bnyk petai yg di jual kat tepi jalan...MIL ira pon sebut bnyak kali nk beli petai...makanye..sesudah je selesai majlis dlm kol 3.30 ptg..kami pon bercadang nk g beli petai dulu sebelum bertolak ke Ipoh...org kt c2 kata.."kalau nk beli petai..beli la kat tmpat org asli tu arah ke cameron.."<--** lebih kurang gitu la cakapnye..

kitorang pon teruskan la dengan misi mencari PETAI ni...wlaupun dlm perjalanan tu...bnyk kedai2 kecik tepi jalan yg jual petai..xpandang pon okeyyy....(dlm hati tu..."apesal la x beli je kt tepi2 ni...nk jugak carik yg jauh2..")...layan jap perjalanan ke kedai PETAI..


**di selekoh**

**air terjun..hmmm nyamannyee~**


perjalanan ambik masa dlm stgh jam gitulah klau x silap ira...akhirnya...smpai jugak kt kedai PETAI ni !! (destinasi 1st)...layan gambar jom..


**petai yang bergayut2...bnyak sebenarnye..tp gmbr ni x nmpk bnyak kan..hehe**

**posing with petai..MIL ira yg beli..ira x beli pon**


kazen lain bnyk la beli petai ni..nk bg jiran2 katenye...kami beli sikit je...n ira beli tudung saji...tp lupe nk snap...besAAr punye tudung saji hokeyY!!

HAAA!!! dh sampaikan...PETAI pon dah belikan....apa lg boleh la terus ke IPOH....yeay \(^_^)/ !!

sebelum ira teruskan citer ni...nk btau dlu...kami pergi 5 kereta utk beli petai...3 kereta akan menghala ke IPOH...1 Kereta akan pulang ke KL setelah selesai membeli petai...n lg 1 kereta ni plan nk g Cameron balik hari...

last2...kereta yg plan nk pergi Cameron tu x jadi pergi...mungkin sebab tym tu dh hujan renyai.... jadinye..2 kereta telah berpatah balik untuk meneruskan perjalanan ke kL agaknye...

so yg lg 3 kereta ni...(termasukklah kereta kami)...pakcik petai tu kate...takpe strait je naik atas nti ikut simpang pulai dlm 40-45 minit smpai ler ke IPOH....maka....kami pon ngikut la ckp pakcik tu...

dengan hujan yang makin lebat..jalan lengkang-lengkuk macam ular...tension pulak rasa...takut pon ader sebenarnye...jalan punye jalan...akhirnya smpai petrol station (destinasi 2nd)...nk topup minyak...tnya org kt petronas tu katenya lg 3 jam smpai la highway...(simpang pulai ke highway nk g ipoh ke cemtu la...hakikatnye nk turun balik la ni...)...

hurmmm.....takley nk patah balik dah kawan2....terpaksa jugak teruskan....ade plak yg sound "boleh la singgah beli sayur!"....adeyyyaiii...so ape lg....perjalanan tetap diteruskan...maka....(destinasi 3rd) adalah di CAMERON bukan IPOH!!! eeee.....masa tu dlm lepas asar kot..rasa2 ira dh kol 5 lebih ptg.

alang2 dh smpai atas ni...singgah ler beli sayur-sayuran....haaaa tengoklah...bungkusan2 d tangan kami nie...^_^ walaupun masing2 agak bengang sebab kena ikut jalan jauh..tapi kalau beli-belah ni tetap suka....


**haaaa nmpk x...? ade lg kt MIL ira**

**alaaa xnmpk pulak bungkusan2 lain..berat la..maka letak kt lantai...eh mak...senyum la ceket...hehe**


sOping punye Soping......masa tu x ingat dh gerak kol brp...kami pon teruskan perjalanan yg kami rasa amaaaatttlaah jauh sekali dengan keadaan yg sangat berkabus.....


**makin nk malam makin tebal la kabusnye sebab bru lepas hujan**


...daaannn....SYUKUR ALHAMDULILLAH...akhirnya kami tiba di IPOH (destinasi 4rd), rumah sepupu en asben kol 9.00 MALAM....

...usai makan malam n solat (syukur dpt jama'..kalau x..memang tolopeh la waktu solat kami...) sume....kami pon gerak la balik...dalam kol 10.00 mlm...

ira memang dh penat giler...maka sepanjang perjalanan pulang ke KL tu...ira TIDO (zzzZZZZ) !!!! hehehe....ciaannn kt en asben..drive sorang2...

12.30 MALAM....sampai la kami di singgahsana di SEGAMBUT.....SEMUA ANGKARA PETAI....




Wednesday, 14 August 2013

Wordless Wednesday # 8: JJCM-London Town