Monday, 7 October 2013

Farewell en. aSbEn

Assalamu'alaikum semua....

lama kan ira x post story...sorry la asyik penat aje....ok la seperti yg kawan2 baca tajuk entry ira kali ni...kitorang celebrate farewell en asben kat PENANG!!....

skang asben ira dh tuka tmpat keje...so opiz lama dia x smpat wat farewell utk dia masa last day ari tuh.....so belated farewell la..hehehe...

ok jom layan beberapa gmbar kt bwh ni...xreti la nk cite pnjang2 dh..dh lama x pegang keyboard ni..heheh...klu rajin nti ira cite Trip kami to Penang ye....ok layaannnnnn...


**hurmm..ni masa pemberian cenderahati utk en. asben dr pihak oPiz..yg bg tu..encik yg bju itam tu...(a.k.a x-boss dia la) yg lain2 tu semua x-oPizmate..(w/pun ade yg xdpat follow)**



**thumbs-up !!**



Monday, 19 August 2013

Semua disebabkan PETAI !!

Assalamu'alaikum kawan2..!! masih dlm mood raya ke..??heheh...

Nak tau cerita x...??? kalau nk tau bacalah...kalau x nak tau...lantak korang ler... =P

Sabtu, 17/08/2013 - ira and family belah en asben pergi menghantar rombongan meminang bg pihak anak buah en asben di Tapah..Alhamdulillah majlis berjalan lancar...alang2 dah sampai Perak, kami plan nk g melawat sepupu en asben di Ipoh..

dalam perjalanan kami ke rumah pihak perempuan (Tapah)...kitorang nampak bnyk petai yg di jual kat tepi jalan...MIL ira pon sebut bnyak kali nk beli petai...makanye..sesudah je selesai majlis dlm kol 3.30 ptg..kami pon bercadang nk g beli petai dulu sebelum bertolak ke Ipoh...org kt c2 kata.."kalau nk beli petai..beli la kat tmpat org asli tu arah ke cameron.."<--** lebih kurang gitu la cakapnye..

kitorang pon teruskan la dengan misi mencari PETAI ni...wlaupun dlm perjalanan tu...bnyk kedai2 kecik tepi jalan yg jual petai..xpandang pon okeyyy....(dlm hati tu..."apesal la x beli je kt tepi2 ni...nk jugak carik yg jauh2..")...layan jap perjalanan ke kedai PETAI..


**di selekoh**

**air terjun..hmmm nyamannyee~**


perjalanan ambik masa dlm stgh jam gitulah klau x silap ira...akhirnya...smpai jugak kt kedai PETAI ni !! (destinasi 1st)...layan gambar jom..


**petai yang bergayut2...bnyak sebenarnye..tp gmbr ni x nmpk bnyak kan..hehe**

**posing with petai..MIL ira yg beli..ira x beli pon**


kazen lain bnyk la beli petai ni..nk bg jiran2 katenye...kami beli sikit je...n ira beli tudung saji...tp lupe nk snap...besAAr punye tudung saji hokeyY!!

HAAA!!! dh sampaikan...PETAI pon dah belikan....apa lg boleh la terus ke IPOH....yeay \(^_^)/ !!

sebelum ira teruskan citer ni...nk btau dlu...kami pergi 5 kereta utk beli petai...3 kereta akan menghala ke IPOH...1 Kereta akan pulang ke KL setelah selesai membeli petai...n lg 1 kereta ni plan nk g Cameron balik hari...

last2...kereta yg plan nk pergi Cameron tu x jadi pergi...mungkin sebab tym tu dh hujan renyai.... jadinye..2 kereta telah berpatah balik untuk meneruskan perjalanan ke kL agaknye...

so yg lg 3 kereta ni...(termasukklah kereta kami)...pakcik petai tu kate...takpe strait je naik atas nti ikut simpang pulai dlm 40-45 minit smpai ler ke IPOH....maka....kami pon ngikut la ckp pakcik tu...

dengan hujan yang makin lebat..jalan lengkang-lengkuk macam ular...tension pulak rasa...takut pon ader sebenarnye...jalan punye jalan...akhirnya smpai petrol station (destinasi 2nd)...nk topup minyak...tnya org kt petronas tu katenya lg 3 jam smpai la highway...(simpang pulai ke highway nk g ipoh ke cemtu la...hakikatnye nk turun balik la ni...)...

hurmmm.....takley nk patah balik dah kawan2....terpaksa jugak teruskan....ade plak yg sound "boleh la singgah beli sayur!"....adeyyyaiii...so ape lg....perjalanan tetap diteruskan...maka....(destinasi 3rd) adalah di CAMERON bukan IPOH!!! eeee.....masa tu dlm lepas asar kot..rasa2 ira dh kol 5 lebih ptg.

alang2 dh smpai atas ni...singgah ler beli sayur-sayuran....haaaa tengoklah...bungkusan2 d tangan kami nie...^_^ walaupun masing2 agak bengang sebab kena ikut jalan jauh..tapi kalau beli-belah ni tetap suka....


**haaaa nmpk x...? ade lg kt MIL ira**

**alaaa xnmpk pulak bungkusan2 lain..berat la..maka letak kt lantai...eh mak...senyum la ceket...hehe**


sOping punye Soping......masa tu x ingat dh gerak kol brp...kami pon teruskan perjalanan yg kami rasa amaaaatttlaah jauh sekali dengan keadaan yg sangat berkabus.....


**makin nk malam makin tebal la kabusnye sebab bru lepas hujan**


...daaannn....SYUKUR ALHAMDULILLAH...akhirnya kami tiba di IPOH (destinasi 4rd), rumah sepupu en asben kol 9.00 MALAM....

...usai makan malam n solat (syukur dpt jama'..kalau x..memang tolopeh la waktu solat kami...) sume....kami pon gerak la balik...dalam kol 10.00 mlm...

ira memang dh penat giler...maka sepanjang perjalanan pulang ke KL tu...ira TIDO (zzzZZZZ) !!!! hehehe....ciaannn kt en asben..drive sorang2...

12.30 MALAM....sampai la kami di singgahsana di SEGAMBUT.....SEMUA ANGKARA PETAI....




Wednesday, 14 August 2013

Wordless Wednesday # 8: JJCM-London Town


Tuesday, 6 August 2013

Salam Lebaran !! - 1434H/2013M

Assalamu'alaikum....

Memandangkan sok ira dah cuti, so susah cket la nk update blog ni...oleh itu....(^_^) ira nk ucapkan......


May the blessing of Allah be with you and your family...today and everyday !

\(^_^)/

Wednesday, 31 July 2013

Wordless Wednesday # 7: Sape Nak?

harga buku: RM21.00 | harga ahli kakinovel: RM17.00 | harga kawan2: RM15.00


Condition:
*masih dalam plastik*
*Harga : RM15.00 (free postage)*
*click for sinopsis*

knape ira cancel???? .....sebab x jadik nk jual lah...nk bagi je kat orang..hhehe...

Agar-Agar Lapis OREO Milo

Assalamu'alaikum & kabare...

hurmmm....lama x post kt blog ni...nk masuk pon susah sebab bnyak sawang...=P

ha...today ira nk kongsi lagi 1 resipi...tp mungkin ramai yg dh tau...tp ira pedulik ape kan..? ada ira kisah? hehhe...^_-

kalau korang nk tau....pada hari ahad lepas tanggal 28/7/13 merupakan hari di mana ira 1st tym buat agar2 sepanjang usia ira...selalu makan je kan...(T_T malu sendiri)

tp cube tengok....taraaaa.....inilah hasilnye....ok x korang??


-sorry presentation xla cntik mane..tp rasanye soddaaPPP!!-


Bahan-bahan:
  • 1 paket agar2
  • 1 cawan gula
  • 6 cawan air
  • 1 tin susu cair (susu ideal)
  • 1 paket biskut oreo

Cara-cara:
  1. Masakkan agar2 dengan air sehingga larut dalam periuk A, setelah itu masukkan gula dan kacau sehingga larut, seterusnya masukkan susu cair, kacau sebati sehingga mendidih - setelah mendidih biarkan dalam api kecil supaya tidak beku
  2. asingkan sedikit larutan agar2 yang telah mendidih ke dalam periuk B yang berasingan (untuk lapisan milo)
  3. masukkan dalam 4-5 sudu besar milo kedalam periuk B (sukatan milo ikut suka hati,sesedap rasa kawan2) dan kacau sehingga milo larut. (xnak ketul2 k) - biarkan dalam api kecil supaya tidak beku
  4. sediakan bekas....tuangkan separuh agar2 (milo) dalam periuk B ke dalam bekas dan tunggu sehingga permukaannya keras sedikit..
  5. kemudian, tuangkan pula kesemua larutan dalam periuk A perlahan2...dan taburkan biskut oreo (boleh patah 2) ke atasnya.
  6. setelah lapisan putih mengeras sedikit, bolehla tuangkan baki adunan/larutan milo tadi...
  7. biarkan agar2 mengeras sedikit, kemudian bolehla masukkan dalam peti sejuk...
tips:
  • kalau agar2/milo ade yg tak larut sepenuhnya...masa korang tuang at dlm bekas tu tapis la sikit ye..
**MIL & SIL ira kate sedap...dia kate boleh la buat untuk raya nanti...hehhe (kembang setaman) ^_^**


Tuesday, 9 July 2013

SALAM AL-MUBARAK

Assalamu'alaikum kepada rakan-rakan muslim saya....