Monday, 24 June 2013

Wet Buttered Chicken

Assalamu'alaikum...

hi semua...ira nk share 1 receipe ni...tu pon ira cari2 kt tnet dlu sblum masak resipi ni...mulanya....kami suke makan kat 1 chinese muslim nye restaurant kat TTDI...klau korang pnh dgr nama restoran ni HOMST....dia ade 4 cawangan je...TTDI, Kota Dam, SA n Kajang...bile mkn kt cni je..msti nk order wet buttered chiken dia..n ade 2-3 menu yg jd peberet kitorang kt sana...

so nk dijadikan cerita...bile dh lama x g sana...teringin la plak..tp tetiba rasa cam nk try sendiri...hehehe...ok jom layan hasil dia dulu...

||
||
||
||
||
V
**nyum nyum**

ok..jom..nk try x?

A. Bahan2 untuk di perap:

1 tsp garam
1/2 tbsp gula
2 tsp serbuk kari
1 tbsp tepung (ira guna tpung gndum...tp ade jugak yg guna tepung jagung)
1 telur

B. Bahan2 untuk kuah/sos:

2 tbsp mentega
1 cili merah (cincang)
2 cili padi (cincang)
1 tangkai daun kari
230ml susu cair (sukatan ni terpulang pd kepekatan yg korang nak)
secubit serbuk ayam Knorr (optional)

gula and garam

Cara-cara:

1. Perapkan ayam dengan bahan2 A, minimum 1 jam
2. Goreng ayam sampai kekuningan (nak goreng guna nonstick pan pon blh...tp ira goreng guna planta)
3. Angkat dan asingkan.
4. Panaskan kuali dengan mentega. Gorengkan cili dan daun kari sampai naik bau.
5. Masukkan susu cair dan tunggu sehingga mendidih. Kemudia masukkan serbuk ayam Knorr, garam dan gula secuku rasa.
6. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan dengan sos/kuah tadi.
7. Angkat dan hidangkan.


OK siap!!! Selamat mencuba....

2 comments:

  1. rajin nye dia meneray.. aku tak rajin la skrang. malas je rasa. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpela klu ko mls skang..lps deliver nti x ley malas2 dah...hehehe...

      Delete